
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί το Πεκίνο τις κινήσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και γενικότερα της άσκησης οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους.
Η πραγματικότητα είναι ότι η κινεζική πλευρά είδε με ανησυχία ορισμένες αρχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το θέμα του Πειραιά, αν και στην πορεία η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της επέκτασης της δραστηριότητας της Cosco στον Πειραιά δεν τίθεται εν αμφιβόλω. Πόσω μάλλον, που έχει συμφωνηθεί να μην αμφισβητηθεί το θέμα της επένδυσης ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ που η κινεζική εταιρεία θέλει να πραγματοποιήσει για να επεκτείνει την προβλήτα που κατέχει.
Ωστόσο, οι Κινέζοι θέλουν να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του λιμανιού (ως γνωστόν αυτή αφορά στην πώληση ποσοστού 67,7% του ΟΛΠ) διότι την εντάσσουν στην ευρύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων τους εκεί. Σε αυτό το σημείο, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα και δεν αποκλείεται η ομίχλη να διαλυθεί στο προγραμματιζόμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Αυτή τη στιγμή, η κινεζική πλευρά εστιάζει την προσοχή της σε τρία σημεία.
Το πρώτο είναι η θέση της Ελλάδος εντός της ευρωζώνης, ζήτημα για το οποίο το Πεκίνο φέρεται στο παρελθόν να είχε παρέμβει στη Γερμανία υπέρ της χώρας μας. Η Κίνα επιθυμεί η ευρωζώνη να παραμείνει αλώβητη διότι αυτό εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά της συμφέροντα.
Το δεύτερο σημείο αφορά στην προσπάθεια της Κίνας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, να δημιουργήσει έναν άξονα από Νότο προς Βορρά με σκοπό την ταχύτερη εξαγωγή κινεζικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε αυτό το σημείο, ο ρόλος του Πειραιά και του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός.
Το τρίτο και τελευταίο σημείο (που συνδέεται απόλυτα με το προηγούμενο) έχει σχέση με την επιθυμία μίας σειράς κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό δεν αφορά μόνο στην Cosco. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι μεγάλες εταιρείες, όπως η Huawei, έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και αυτό που επιθυμούν είναι να γνωρίζουν ότι οι αρχικές τους τοποθετήσεις δεν θα τεθούν εν αμφιβόλω.
Αφήστε μια απάντηση