
Συμφωνία στα ελάχιστα και νέες επιφυλάξεις για τη διαχειριστική και πολιτική επάρκεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού.
Συμφωνία στα…ελάχιστα και νέες επιφυλάξεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης για την πολιτική και διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα του προσφυγικού, επέφερε η οκτάωρη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το κείμενο της Προεδρίας όπου αποτυπώνονται τα σημεία συμφωνίας αλλά και οι αστερίσκοι « συνυπογράφουν» οι κ. Τσίπρας, Μητσοτάκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης ενώ δεν αποδέχθηκαν οι κ. Κουτσούμπας ( αποχώρησε νωρίτερα) και ο Β. Λεβέντης.
Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις τους ενέταξαν τα όσα συμφωνήθηκαν και αποτυπώνονται στην ανακοίνωση της Προεδρίας στο « ελάχιστο αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής» όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος όμως δήλωσε ότι διατηρεί σφοδρές επιφυλάξεις κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η συναίνεση δεν αφορά «ανοχή στα λάθη» και επέμεινε πως η εθνική γραμμή θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Κάτι που έθεσε μετ’ επιτάσεως και στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών.
Στον ίδιο τόνο ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε στον Αλέξη Τσίπρα πως η εθνική γραμμή έχει ως προϋπόθεση να μην υπεραμύνεται της πολιτικής που άσκησε η κυβέρνηση του και στο προσφυγικό το 2015.
Σχεδόν εξαγριωμένος βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης που κατήγγειλε « φιάσκο» και καταλόγισε στον Τσίπρα ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Μητσοτάκης: Διατηρώ έντονες επιφυλάξεις αν ο Τσίπρας μπορεί
«Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης συνεδρίασης, η Νέα Δημοκρατία άσκησε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που έχουν φέρει τη χώρα στην υπάρχουσα κατάσταση. Έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση στρέφει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό.
«Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστα κοινό αποδεκτό πλαίσιο κοινής στρατηγικής» με το οποίο θα πάει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο της Δευτέρας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως διατηρεί «έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».
Τέλος, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει ειδική αναφορά στην κοινή ανακοίνωση για τα κλειστά κέντρα, κάτι που -όπως τόνισε- συνιστά απαραίτητη προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση.
Γεννηματά: Η εθνική γραμμή θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας
«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Καμιά ανοχή στα λάθη και την αδράνεια Ζητήσαμε σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί βλέπουμε και βλέπαμε πως το προσφυγικό λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την οικονομική ενίσχυση της χώρας για το προσφυγικό » ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά το πέρας της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.
Όπως πρόσθεσε, η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες, η χώρα χρειάζεται συμμαχίες, η κυβέρνηση έχασε χρόνο και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση.
«Αυτή η εθνική γραμμή θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Θεοδωράκης: Μετά βασάνων και κόπων χαράξαμε εθνική γραμμή
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά το τέλος της συνάντησης των αρχηγών σημείωσε ότι μετά βασάνων και κόπων χαράχθηκε εθνική γραμμή που βασίζεται σε τρεις άξονες.
Καμμένος: Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα πάει στις Βρυξέλλες με εθνική γραμμή
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάνος Καμμένος βγαίνοντας από το Προεδρικό προανήγγειλε την συμφωνία λέγοντας πως ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα έχει μια εθνική γραμμή στα ελάχιστα.
«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση, την οποία δεν υπογράφουν η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. Την Δευτέρα το πρωί, ο Αλέξης Τσιπρας θα είναι στις Βρυξέλλες με μια εθνική γραμμή, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα.
Υπήρξαν διαφωνίες για γενικότερα κυβερνητικά θέματα. Αλλά πλέον ο ελληνικό λαός που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση θα πάει στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, η συμφωνία για το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και το λιμενικό σώμα.
Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν αστερίσκοι από την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην κοινή ανακοίνωση, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν προτάσεις της για εθνική κυβέρνηση.
Νωρίτερα το ρεπορτάζ του theTOC ανέφερε:
Εικόνα σύγκλισης και συμφωνίας για τα κλειστά κέντρα κράτησης και τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων εκπέμπεται και από την κυβέρνηση και από τη Νέα Δημοκρατία μετά την οκτάωρη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Πηγές από την Συγγρού έλεγαν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε πολλές από τις θέσεις της ΝΔ και ειδικότερα την ανάγκη για τη σαφή διάκριση των προσφύγων και μεταναστών, τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους δεύτερους και αυστηρή επιτήρηση στα σύνορα.
Η απουσία διαρροής ή δήλωσης που να αντικρούει τις εκτιμήσεις της ΝΔ επιβεβαιώνει τη συμφωνία επί των συγκεκριμένων αλλά αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στο κείμενο – δήλωσης της προεδρίας.
Αρκετές ώρες – σχεδόν από τις 17:30 – επιχειρείται να συνταχθεί η δήλωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Η καθυστέρηση χρεώνεται από κυβερνητικές πηγές σε «απαίτηση» της Φώφης Γεννηματά να υπάρξει σαφής αναφορά στην ανακοίνωση της Προεδρίας ότι εντός της σύσκεψης ζήτησε τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.
Απρόθυμος θα «συνυπογράψει» την ανακοίνωση της προεδρίας εμφανίζεται ο Βασίλης Λεβέντης ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για οικουμενική κυβέρνηση διότι όπως ανέφερε καμιά απόφαση και στο προσφυγικό δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς προηγουμένως να επιτευχθεί μια τέτοια σύγκλιση.
Ούτως ή άλλως κοινή δήλωση των αρχηγών δεν προβλεπόταν καθώς ο Δ. Κουτσούμπας είχε αποχωρήσει δηλώνοντας ότι δεν αφορά το ΚΚΕ η διαδικασία αναζήτησης κοινού κειμένου.« Εμείς δεν συναινούμε σε αλισβερίσια και παζάρια με την ΕΕ και την Τουρκία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Η καθυστέρηση έχει οδηγήσει σε αναβολή της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ που ήταν προγραμματισμένη στις 18:30.
Πιέσεις από Μητσοτάκη, Φώφη, Θεοδωράκη σε Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη εισήγησή του έδωσε στοιχεία για τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, στην πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, στην παρεχόμενη σίτιση, στην ιατρική μέριμνα, στη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και στα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία νέων υποδομών .
Αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Αθήνας για συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με την επανεισδοχή στο έδαφός της όσων δεν δικαιούνται άσυλο,αλλά απέφυγε να κάνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.
Εκεί ήταν η βασική διαφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούσαν επιβεβλημένο τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών ώστε να παρασχεθούν όλα όσα οι διεθνείς συνθήκες προβλέπουν στους πρόσφυγες και να επαναπροωθηθούν οι παράτυποι μετανάστες.
‘Οταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε πως θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και πως επιδιώκει να διαχειριστεί και να επιλύσει το πρόβλημα στη βάση της συμφωνίας με την Ε.Ε και την Τουρκία.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στη συνέχεια πως η ταυτοποίηση στα hotspots σημαίνει αυτομάτως και διαχωρισμό ενώ για τη δημιουργία κλειστών κέντρων εκτιμούσαν ότι πιθανό να προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο χωρίς όμως να απορρίπτουν τη δημιουργία τους.
Ετέθη και το θέμα του ΝΑΤΟ
Οι πολιτικοί αρχηγοί έθεσαν και το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και όσων έχουν συμφωνηθεί.
Ζήτησαν διευκρινίσεις για το αν υπάρχει διασφάλιση των συμφερόντων της Ελλάδας στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα στο Καστελόριζο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει αμφισβητήσεις και καλύπτει πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Φώφη: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης
Την δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα να κάνει το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών επισήμανε η κ. Γεννηματά λέγοντάς του « είσαι διστακτικός στην λειτουργία κλειστών κέντρων και στην επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών».
Eπισης η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε τις δηλώσεις υπουργών περί 150.000 προσφύγων αλλά και περί λύσης του δημογραφικού με αυτόν τον τρόπο, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι παρερμηνεύθηκαν οι συγκεκριμένες δηλώσεις.
« Τι εννοείς παρερμηνεύτηκαν;» επέμεινε η κ. Γεννηματά και συνέχισε« Περίμενα τουλάχιστον να πεις ότι ήταν λάθος για τις 50, 100,150 χιλιάδες πρόσφυγες».
« Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδω οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλληλεγγύη;». Και τόνισε, υποστηρίζουν οι ιδιοι παράγοντες, πώς το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα της ασφάλειας αφορούν και τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.
Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν πηγές του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ ελάχιστον».
Θεοδωράκης: Ανέλαβε την ευθύνη των λαθών της κυβέρνησης σου
Ο κ.Τσίπρας απέρριψε την πρόταση Θεοδωράκη για υπουργό Μετανάστευσης κοινής αποδοχής, ενώ προέβη σε ένα σχεδόν ειρωνικό σχόλιό του στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δημήτρη Τσιόδρα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο όνομα έθεσε το θέμα και επέκρινε και εκείνος τον πρωθυπουργό ότι αποφεύγει να κάνει σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών.
Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει με γενναιότητα τις ευθύνης της κυβέρνησής του για τη σημερινή κατάσταση.
Ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε να υπάρξει ειδική δομή για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών σε ότι αφορά την εκπαίδευση και την κοινωνική μέριμνα.
Κουτσούμπας:ΤΟ ΚΚΕ δεν συναινεί σε αλισβερίσια & παζάρια με ΕΕ και Τουρκία
«Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα αλισβερίσια και τα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ και την Τουρκία» είπε ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι οι υπόλοιποι αρχηγοί αναζητούν να βάλουν σε ένα κοινό κείμενο τα σημεία εκείνα στα οποία συμφωνούν.
« Ολα είναι ευχολόγια κανείς δεν μπορεί ούτε ο πρωθυπουργός να δώσει διαβεβαιώσεις είπε ερωτηθείς για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ . Εκτίμησε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ ανοίγει το δρόμο για την συγκυριαρχία στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την υπογραφή για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Ξανά οικουμενική ζήτησε ο Λεβέντης, όχι απ’ όλους τους άλλους
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης έθεσε όπως είχε προαναγγείλει θέμα στη συζήτηση και το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης προκαλώντας την αντίδραση όλων των παρισταμένων.
Μάλιστα η κ. Φώφη Γεννηματά του επισήμανε αυστηρά « ήρθαμε να κουβεντιάσουμε το προσφυγικό και όχι να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης» αν και η ίδια παρατήρησε προς τον πρωθυπουργό ότι τα προβλήματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης και είναι επιτακτική η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.
Για τυπικούς λόγους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους αρχηγούς να απαντήσουν αν θα συζητηθεί το θέμα της οικουμενικής άπαντες απάντησαν αρνητικά και το θέμα έκλεισε εκεί.
Αφήστε μια απάντηση