
Το ποσό των 26 δισ, αποτελεί την πρώτη δόση του δανείου πριος την Ελλάδα που θα εκταμιευτεί αμέσως. Τι προβλέπεται για τις άλλες δόσεις και τι θα κάνει το ΔΝΤ.
Θετική έκβαση στη συνεδρίαση του Eurogroup με έγκριση του τριετούς ελληνικού προγράμματος δανειοδότησης μέσω του ESM ( Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) συνολικού ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ και με καταβολή πρώτης δόσης ύψους 26 δισ ευρώ την ερχόμενη Πέμπτη.
Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup στο τελικό ποσό περιλαμβάνονται και τα 25 δις. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Δεν θα υπάρξει bail in στις τράπεζες»
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ είπε ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αποκλείει το ενδεχόμενο του κουρέματος (bail in) και διαβεβαίωσε ότι στην διαδικασία δεν θα συμμετάσχουν οι καταθέτες. Οπως είπε, στόχος όλων είναι να σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κατέστησε σαφές ότι οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης, θα υπαχθούν στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ιδρυθεί στα τέλη του 2015.
Ειδικότερα για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να συσταθεί έως τον Οκτώβριο και έως το τέλος του χρόνου να έχει αναλάβει την διαχείριση όλων των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Πιέσεις της Λαγκάρντ για το χρέος
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί με μέτρα και όχι με «κούρεμα» κάτι που δεν επιτρέπεται από τις συνθήκες της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι το μέγεθος και η βιωσιμότητα θα εξεταστούν τον Οκτώβριο μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Αναφερόμενος στην παρέμβαση που έκανε με τηλεδιάσκεψη η Κρίστιν Λαγκάρντ, είπε ότι η πρόεδρος του ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία της για την σαφήνεια των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και τις ήδη εκπεφρασμένες ανησυχίες σχετικές με την βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κα. Λαγκάρντ δεν δεσμεύτηκε για την συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα καθώς επέμεινε στο ζήτημα του χρέους.
«Σαφείς δεσμεύσεις» από τους δναειστές
Με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την στιγμή που στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup έγινε συνέντευξη τύπου, η Κρίστιν Λαγκάρντ δηλώνει: «Επιμένω στην άποψή μου ότι το χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο και ότι η χώρα δεν μπορεί να αποκαταστήσει αυτήν την βιωσιμότητα μόνο με δικές της ενέργειες.».
«Είναι κρίσιμο για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να προχωρήσουν σε σαφείς δεσμεύσεις… προκειμένου να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με ό,τι εξεταζόταν έως σήμερα», προσθέτει η πρόεδρος του ΔΝΤ.
Η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί με στόχο να διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα.
Η διαδικασία και οι δόσεις
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι μέχρι τις 19 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η έγκριση από εθνικά κοινοβούλια και το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης 19 Αυγούστου, το συμβούλιο των μετόχων του ESM (δηλαδή οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης) θα αποφασίσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η οποία θα γίνει στις 20 του μηνός.
Ο πρόεδρος του esm Κλάους Ρεγκλινγκ είπε ότι από τα 26 δισ. τα 10 θα διατεθούν για τις τράπεζες αλλά θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και θα παραμείνουν εκεί έως ότου αποσαφηνιστούν οι ανάγκες των τραπεζών με την μέθοδο των stress tests.
Τα 13 δισ. θα καταβληθούν αμέσως για τις ανάγκες της κυβέρνησης και τα εναπομείναντα 3 δισ. της πρώτης δόσης θα εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθέτησης νέων προαπαιτούμενων. Πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2018.
Ο υπολογιζόμενος χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα είναι 32,5 χρόνια, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ και σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση είπε οτι το ποσό δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Ο πρόεδρος του ESM είπε ότι ο ύψος του επιτοκίου θα κυμαίνεται γύρω στο 1% και αυτό για να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα του Μηχανισμού.
Ο Κλάους Ρέγκινγκ εξήρε την αλλαγή στάσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και την συνεργασία που οδήγησε στην συμφωνία. Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρά νομοθετικά βήματα που έγιναν στην Ελλάδα και αυτό βοήθησε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας. Ο Ολλανδός υπουργός αναφερόμενος στις δεσμεύσεις για το συνταξιοδοτικό είπε ότι το Eurogroup περιμένει ότι θα υπάρξει διαφάνεια σε ότι αφορά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Τσακαλώτος: Η κοινωνία θα κρίνει την συμφωνία
Το πόσο καλή είναι αυτή η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το πώς η ελληνική κοινωνία θα το κρίνει ως κάτι θετικό, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο του Eurogroup.
Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις που θα απαλύνουν τις συνέπειες των περισσότερο επώδυνων μέτρων.
Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών στην συνέντευξη τύπου που έδωσε σχολίασε ότι φαίνεται πως στην Ελλάδα γίνεται μία νέα «σοβαρή» προσπάθεια, ενώ έκανε λόγο για μία «καλή ημέρα» και ένα «καλό αποτέλεσμα».
Τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είτε «να γίνει κάτι άλλο. Η συμμετοχή στο ευρώ δεν είναι χωρίς προΰποθέσεις». Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ έδειξε κατανόηση στους όρους που θέτει το Ταμείο για το χρέος και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Οκτώβριο θα οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τι έγινε νωρίτερα στις Βρυξέλλες
Στην συνεδρίαση μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών «αποδέχθηκε το περίγραμμα της συμφωνίας» με την Ελλάδα.
Εκτός από το μείζον της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες της Ελένης Βαρβιτσιώτη για την Καθημερινή στο σχέδιο απόφασης θα υπάρχει αναφορά που θα αποκλείει συμμετοχή καταθετών στο bail-in καταθετών αλλά θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για bail in των ομολογιούχων.
Στη συζήτηση μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων για το οποίο το Βερολίνο διατυπώνει πλήθος ενστάσεων. Επίσης αρκετές χώρες διατύπωσαν την εκτίμηση ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα είναι αρκετά χαμηλοί.
Με ποιες θέσεις προσήλθαν στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών
«Αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη και δεσμευτική συγκατάθεση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο νέο ελληνικό πρόγραμμα το σχέδιο είναι ένα δάνειο γέφυρα« δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε εισερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
‘Οπως είπε έχουν συζητηθεί και τα δυο ενδεχόμενα και έχει γίνει και προπαρασκευαστική εργασία. «Φυσικά το ΔΝΤ έχει κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει αλλά εμέις πάντοτε λέγαμε ότι το Ταμείο πρέπει να πάρει μέρος», είπε ο γερμανός υπουργός.
Ο κ. Σόιμπλε προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την στάση της Γερμανίας λέγοντας « εμείς ακολουθούμε την συμφωνία της 12ης Ιουλίου» ωστόσο αναφέρθηκε στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στην Αθήνα μετά την ψηφοφορία του μνημονίου λέγοντας « ακούμε και για σχέδια για ψήφο εμπιστοσύνης».
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση.


Ντάισελμπλουμ: «Θα ασκηθεί κριτική στο μνημόνιο»
Ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε προσερχόμενος στην συνάντηση ότι «αναμένεται να ασκηθεί κριτική» στην συμφωνία. Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, τι είδους κριτική θα ασκηθεί, ο κ. Ντάισελμπλουμ προέτρεψε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τούς άλλους υπουργούς οικονομικών. Ωστόσο νωρίτερα, μιλώντας τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης είχε πει ότι τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και στο χρέος.
Πρόσθεσε ότι το κείμενο της συμφωνίας είναι μεγάλο και θα είναι λογικό να υπάρξουν απορίες και ερωτήσεις, αλλά προέβλεψε ότι «στο τέλος της βραδιάς θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σαπέν: Ελλάδα και Θεσμοί έκαναν καλή δουλειά
Ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στη σύνοδο, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα και οι Θεσμοί των πιστωτών έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και συμπλήρωσε: «Δουλειά μας είναι να αποφασίσουμε αν θα εγκρίνουμε την ελληνική συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Σαπέν και σε ό,τι αφοά στο ζήτημα του χρέους υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η αναδιάρθρωση να εξεταστεί το Φθινόπωρο.
Ο Πιερ Γκραμενιά του Λουξεμβούργου εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το μνημόνιο θα εγκριθεί σήμερα και σχολίασε ότι τον τελευταίο μήνα η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στην διαπραγμάτευση. Ο υπουργός οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σκικλούνα δήλωσε ότι στο νέο μνημόνιο πρέπει να εξασφαλιστεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Ντε Γκίντος: Αισιοδοξία για «πράσινο φως»
Ο Ισπανός υπουργός οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος είπε ότι ελπίζει πως απόψε θα δοθεί το πράσινο φως για το νέο ελληνικό μνημόνιο και ότι υπάρχει η βάση για μια συμφωνία στο Eurogroup αλλά τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει αυστηρούς όρους. «Το πρόγραμμα πρέπει να είναι απολύτως σαφές. Δεν γίνεται να υπάρξουν και άλλα προγράμματα. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί και να αρχίσει να αυτοχρηματοδοτείται», σχολίασε ο ισπανός υπουργός.
Ο Φινλανδός υπουργός οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι θα εκπλαγεί αν απόψε δεν υπάρξει θετική απόφαση για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα ο κ. Στουμπ είπε ότι μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ελπίζει να υπάρξει μια σχετική δέσμευση του Ταμείου. Υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τάχθηκε και ο Σλοβάκος υπουργός Πέτερ Καζιμίρ.
Τηλεφωνική συνομιλία Ντάισελμπλουμ – Μοσκοβισί
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο χαιρέτισε τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, σχολιάζοντας ότι οι διαδικασίες πήγαν καλά. Αναφερόμενος ωστόσο στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, θέλησε να επισημάνει ότι τίθεται ακόμη ζήτημα εμπιστοσύνης προς τη χώρα.
Οπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο επίτροπο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων,Πιερ Μοσκοβισί προκειμένου να προετοιμαστούν για το σημερινό Eurogroup. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα είναι «ζωτικής σημασίας» τόσο για την ολλανδική κυβέρνηση, όσο και για ευρωομάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Νωρίτερα το ρεπορτάζ του theTOC ανέφερε
Η προσοχή είναι στραμμένη στη στάση και τις πιέσεις που θα θελήσει να ασκήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως αναφέρει η DW, μετά το πράσινο φως ακόμα και των Φινλανδών όλα δείχνουν ότι η έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup εξαρτάται εν πολλοίς από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ.
Τι θα γίνει αν πει «όχι»
Αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πει “όχι”, θα τεθεί το πιθανότερο σε εφαρμογή το σχέδιο β΄ που προβλέπει ένα δάνειο γέφυρα και που σημαίνει: συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τους όρους του τρίτου προγράμματος, αλλά και νέα ψηφοφορία στην ελληνική βουλή για την επικύρωση των αλλαγών.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει πάντως ότι απορρίπτει τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι απλά διατυπώνει ερωτήματα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Ενδεχομένως με την επιμονή του να θέλει να εξευμενίσει τους “αντάρτες” στο κόμμα του που αναμένεται να καταψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο γερμανικό κοινοβούλιο το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί σήμερα από το Eurogrοup το τρίτο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, τότε είναι έτοιμο να χορηγηθεί στην χώρα ένα δάνειο-γέφυρα ύψους 6,04 δισ. ευρώ, όπως αποκάλυψε η ίδια η Κομισιόν.
Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους στο Eurogroup
Tο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa μεταδίδει ότι στο τραπέζι του Eurogroup θα υπάρχει απόρρητη έκθεση ειδικών, στην οποία διατυπώνονται “σοβαρές αμφιβολίες” για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, λόγω του πολύ υψηλού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ αλλά και των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας. Παρόλα αυτά όμως η έκθεση τάσσεται υπέρ του τρίτου ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι “με τον κατάλληλο συνδυασμό επιμήκυνσης αποπληρωμής κεφαλαίου και επιτοκίων είναι εφικτή η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, χωρίς να χρειαστεί κούρεμα.” Σε άλλο έγγραφο που θα κατατεθεί επίσης στο Eurogroup σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τα επόμενα τρία χρόνια πιθανότατα 86 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταδίδει το dpa.
Δόσεις με το σταγονόμετρο;
Ασαφές παραμένει, πως θα δοθούν τα χρήματα του νέου Μνημονίου στην Ελλάδα εάν το Eurogroup δώσει τελικά το πράσινο φως και ολοκληρωθεί και η έγκριση από τα ξένα Κοινοβούλια. Η Αθήνα προσδοκά σε δόση 25 δισ, για αρχή αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθούν έως 10 δισ. ευρώ για να πληρώσει την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους τόκους και άλλα 15-17 δισ. σταδιακά με επαναξιολόγηση από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.
Στάση αναμονής τηρεί και το ΔΝΤ
Χθες το Ταμείο ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τον Οκτώβριο, περιμένοντας να δει τότε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και αν αυτό εφαρμόζεται.
“Δε θα είναι πολύ δύσκολη η συζήτηση”
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, καθώς «ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί», δηλώνει πηγή της ΕΕ στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή.
“Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί», τονίζει στην εφημερίδα του Ελσίνκι η ίδια πηγή, που δεν κατονομάζεται. «Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας», σημειώνει η ίδια πηγή και προσθέτει: «Η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί».
Αφήστε μια απάντηση